LAPSETTOMUUS


Lapsettomuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa raskaus ei ole säännöllisestä yrittämisestä huolimatta alkanut vuoden kuluessa. Ehkäisyn poisjättämisen jälkeen raskaus alkaa 80–85 %:lla pareista vuoden kuluessa. Tämän jälkeen vielä puolet tulee raskaaksi ilman hoitoja seuraavan vuoden kuluessa.

 

Hedelmällisyyden lisäämisesksi voi osin vaikuttaa itse.

Ravitsemuksen terveellisyys ja riittävä liikunta auttavat painonhallinnassa ja saavat elimistön toimimaan hyvin. Molempien normaali paino tukee hedelmällisyyttä. Sukupuoliteitse tarttuvien tautien ehkäisy ja tehokas hoito on raskaaksi tulemisen  kannalta tärkeää. Runsas tupakointi heikentää munasarjojen toimintaa ja sperman laatua. Päivittäinen runsas alkoholin käyttö voi häiritä siittiötuotantoa ja heikentää myös naisen hedelmällisyyttä. Raskautta toivottaessa on hyvä lopettaa tupakointi sekä alkoholia nauttia vain kohtuudella. Yhdyntöjä ei kannata liian tarkkaan ajoittaa, riittää, että kierron puolivälissä yhdyntöjä on noin kahden päivän välein.

 

Lapsettomuustutkimukset voidaan käynnistää lapsettomuuden kestettyä yli vuoden.

Tutkimuksiin voi hakeutua  terveyskeskuslääkärin kautta.Vastaanotolle kannattaa tulla puolisoiden yhdessä. Tutkimuksilla pyritään selvittämään, onko kyseessä hedelmättömyys vai alentunut hedelmällisyys. Tutkimusten perusteella arvioidaan, voidaanko raskautta jäädä odottelemaan vai aloitetaanko hoidot.  Hedelmällisyys heikkenee naisen iän myötä, yli 38-vuotiaan ei kannata siirtää tutkimuksiin lähtöä yli vuodella. Hoito suunnitellaan yksilöllisesti .

 Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä