Äitiysneuvolapalvelut 

Vastaanottokäynnit

Äitiysneuvolan asiakkaaksi on hyvä hakeutua heti raskauden alussa, mahdollisimman pian kun raskaustesti on positiivinen.  Ajanvaraustiedot neuvoloihin löytyvät täältä.

Ajanvarauksen jälkeen

Terveydenhoitaja lähettää odottavalle kotiin kirjekuoren, joka sisältää tietoa äitiysneuvolakäynneistä, odottavan perheen ruokavaliosta sekä esitietolomakkeita, jotka odottavaa pyydetään ottamaan täytettyinä mukaan ensimmäiselle neuvolakäynnille.


Neuvolassa käynnit


Ensimmäinen käynti äitiysneuvolaan sovitaan  8-10 raskausviikolle. Koko perhe on aina tervetullut neuvolavastaanotoille.  Äitiysneuvolakäynteihin kuuluvat terveydenhoitajan tarkastukset säännöllisin väliajoin odottavan perheen yksilölliset tarpeet  huomioiden sekä tavallisimmin kolme lääkärintarkastusta, joihin erityisesti kutsutaan molemmat vanhemmat

 

Raskausajan ultraäänitutkimukset sekä sekä tarvittavat erityisseurantatutkimukset tehdään keskussairaalassa.


Neuvolakäynnit ovat maksuttomia mutta käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä, varatusta lääkärin vastaanottoajasta voidaan periä sakkomaksu. Maksutiedot löytyvät tarkemmin linkistä.

Perhevalmennus

Odotusaikana odottavilla vanhemmilla on mahdollisuus osallistua myös ryhmämuotoiseen perhevalmennukseen (joka sisältää perustietoa mm parisuhteesta, vanhemmuudesta, liikunnasta, synnytyksestä, imetyksestä ja vastasyntyneen hoidosta).

 

Synnytyksen jälkeen

Äitiysneuvolan terveydenhoitaja tekee kotikäynnin äidin ja vauvan kotiuduttua synnytyssairaalasta ja äiti käy vielä terveydenhoitajan ja lääkärin toteuuttamassa jälkitarkastuksessa n 6-8 (5-12) vkoa synnytyksen jälkeen.

 

Asiakkaan luvalla neuvolassa tehdään moniammatillista yhteistyötä yhdessä perheen kanssa perhekeskustiiminä. Toimintamallista tarkemmin perhekeskustoimintamalli otsikon alla.


 


Linkkejä

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä