Ajankohtaista

Ajankohtaista perhekeskuksessa

3.9.2018 13.59

JIK ky aloitti 1.9.2018 ensimmäisenä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen alle 25-vuotiaille

Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Väestöliitto ovat suositelleet jo useamman vuoden ajan maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille. Myös Raskauden ehkäisyn käypä hoito -suositus 2017 tukee maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille. JIK ky:ssä asiaa on viety eteenpäin kuntalaisaloitteiden pohjalta.

JIK ky on päättänyt tarjota maksuttoman ehkäisyn 1.9.2018 alkaen alle 25-vuotiaille nuorille, joiden kotipaikkakunta on Ilmajoki, Kurikka, Jalasjärvi tai Jurva.

- Vaikka nuori opiskelisi muualla, mutta hän on edelleen kirjoilla kotipaikkakunnallaan, hän on oikeutettu maksuttomaan ehkäisyyn, kertoo perhekeskuksen terveydenhoitaja Sirkka-Liisa Uusimäki.

Maksuton ehkäisy luo nuorille tasavertaisen mahdollisuuden huolehtia seksuaaliterveydestään omasta tai perheen palkkatasosta riippumatta

Maksuttomalla ehkäisyllä pyritään ennaltaehkäisemään esimerkiksi raskauden keskeytyksiä sekä lisäämään nuorten seksuaaliterveyttä ja -valistusta kontrollikäyntien yhteydessä. Vuonna 2017 Ilmajoella tehtiin alle 25-vuotiaille 7 raskaudenkeskeytystä ja Kurikassa 11.  Myös ehkäisyvälineiden jakaminen tapahtuu kontrollikäynneillä.  

- Yksi raskaudenkeskeytys maksaa keskimäärin 2000 euroa, kertoo osastonhoitaja Maarit Niemistö.

Ehkäisyvälineistä riippuen hintaa kertyy vuodessa yhtä nuorta kohden noin 20–50 euroa.

- Yhdellä raskaudenkeskeytyksen hinnalla saadaankin jo aika paljon ehkäisyvälineitä, pohtii Uusimäki.

Maksuttomalla ehkäisyllä pyritään myös ehkäisemään sukupuolitauteja sisällyttämällä kondomit maksuttomiin ehkäisyvälineisiin sekä neuvomaan ja ohjaamaan nuoria. Vuonna 2016 Ilmajoella todettiin 181 ja Kurikassa 102 klamydiainfektiota.

- Sukupuolitaudit saattavat aiheuttaa erilaisia oireita, mutta esimerkiksi klamydia voi olla täysin oireeton. Hoitamaton klamydia saattaa kuitenkin myöhemmässä vaiheessa aiheuttaa jopa lapsettomuutta, kertoo lääkäri Heidi Hassel-Sarin.

Maksuttomalla ehkäisyllä pyritään myös siihen, että vastuu ehkäisystä tulisi sekä tytöille että pojille.

- Usein ehkäisyn kustannukset jäävät tytön osalle esimerkiksi pillereiden osalta. Maksuton ehkäisy kattaa kuitenkin myös kondomit, joita myös pojat voivat hakea ja näin vastuu ehkäisystä on molemmilla, Uusimäki kertoo.

Maksuton ehkäisy haetaan suoraan perhekeskuksesta

JIK ky:ssä on päätetty, että maksuton ehkäisy koostuu hormoni- ja kuparikierukoista, ehkäisykapseleista, minipillereistä, yhdistelmäehkäisyvalmisteista sekä kondomeista. Jos nuori haluaa käyttää valmistetta, joka ei kuulu valikoimaan, valmiste pysyy omakustanteisena.

- Maksuttomia ehkäisyvälineitä annetaan kerralla aina puolen vuoden määrä. Maksuttomia ehkäisyvälineitä ei anneta apteekista, vaan niitä jaetaan JIK-alueen perhekeskuksissa vastaanottokäyntien yhteydessä. Puolestaan kondomeja on jaossa myös oppilaitosten terveydenhoitajilla, Hassel-Sarin tarkentaa.

Tällä hetkellä maksutonta ehkäisyä tarjotaan mm. Vantaalla, Äänekoskella, Raumalla, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Kokkolan seudulla. JIK on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella ensimmäinen, joka tarjoaa maksuttoman ehkäisyn 15–25-vuotiaille. Uusimäki ja Hassel-Sarin ovat tyytyväisiä, että JIK ky:ssä lähdetään tarjoamaan maksutonta ehkäisyä.

- Tarkoituksena on tehdä tästä matalan kynnyksen palvelu, jotta nuoret tulevat avoimin mielin vastaanotolle ja jokaiselle ehkäisyä tarvitsevalle löydetään sopiva ehkäisyväline, Uusimäki kiteyttää.


Palaa otsikoihin