fysioterapia

Fysioterapia- ja apuvälinepalvelu

Fysioterapiassa arvioimme asiakkaan/potilaan terveyttä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita.
 
Fysioterapian toimintamuotoja ovat:

  • Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta
  • Terapeuttinen harjoittelu
  • Manuaalinen ja fysikaalinen terapia
  • Apuvälinepalvelut

Tavoitteenamme on yhdessä asiakkaan / potilaan kanssa ylläpitää ja edistää heidän fyysistä toimintakykyä. Kannustamme asiakkaitamme ottamaan itse vastuuta terveydestään ja toimintakyvystään.

Asiakkaat tulevat fysioterapeutin vastaanotolle lääkärin lähetteellä. Tarvittaessa muut terveydenhuollon ammattilaiset voivat konsultoida fysioterapeuttia, jolloin lääkärin lähetettä ei tarvita. Katso lisää asiasta Suomen fysioterapeuttien sivuilta.

Kohderyhmään kuuluvat lapset, nuoret, aikuiset ja ikääntyneet.

Maksut:

  • Alle 18-vuotiaalle ilmainen
  • Yli 18-vuotiaalle 11,40 € / kerta
  • Kotikäyntimaksu: 12,00 €

  • Apuvälinekäynnit sekä ryhmätoiminta ovat maksuttomia


Fysioterapeutin suoravastaanotot

JIK-alueen fysioterapiayksiköissä toimii myös fysioterapeutin suoravastaanotto. Suoravastaanotto on tarkoitettu asiakkaille, joilla on äkillinen tuki- ja liikuntaelinalueen ongelma. Tavoitteena on puuttua TULE-alueen kiputiloihin ajoissa ja ehkäistä niiden pitkittyminen.

Fysioterapeutin suoravastaanotolle pääsee terveyskeskuksen lääkärinvastaanoton ajanvarauksen kautta. Ajanvarauksen yhteydessä arvioidaan TULE-kipuasiakkaan tilanne ja ohjataan sen perusteella joko lääkärille tai fysioterapeutille. Ensikäynnin jälkeen sovitaan tarvittaessa seuranta-aika.

Fysioterapeutit ovat saaneet tehtävään lisäkoulutuksen. Heillä on myös mahdollisuus kirjoittaa enintään 5 päivää sairaslomaa. Fysioterapeutit eivät kirjoita reseptejä, mutta voivat harkintansa mukaan suositella ilman reseptiä saatavia lääkkeitä.

Fysioterapeutin suoravastaanottoon on varattu tavallista lääkärin päivystyskäyntiä enemmän aikaa.

Apuvälinepalvelu

Etelä-Pohjanmaan alueella apuvälinepalvelusta vastaavat terveyskeskukset ja keskussairaala yhdessä sovittujen kriteerien mukaan. Perusterveydenhuollon fysioterapiayksiköt vastaavat liikkumisen ja päivittäisten toimintojen apuvälineistä.

Keskussairaalan poliklinikoilla hoidetaan kaikki näköön (silmätautien poliklinikka), kuuloon (korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka) ja hengitykseen (keuhkosairauksien poliklinikka) liittyvät apuvälineet.

Keskussairaalan apuvälinekeskus vastaa erikoisosaamista vaativasta apuvälinepalvelusta.

Fysioterapian henkilökunta arvioi apuvälinetarpeen yhdessä asiakkaan kanssa polikliinisesti, osastolla tai kotikäynteinä. Apuvälineitä lainataan lyhytaikaiseen tai pitkäaikalainaan, apuvälinetarpeen ja kriteerien mukaan.

Apuvälinepalvelu on asiakkaalle maksutonta.

Apuvälinepalvelu on JIK-alueen terveyskeskuksissa avoinna arkisin ma−pe klo 8.00−9.30 tai muuna aikana sovittaessa.